Alig néhány évtized alatt egy olyan világot teremtettünk önmagunknak, amelyben különlegességnek számít a tiszta a forrás, a káros anyagok nélküli levegő és föld. Hulladékhegyek magasodnak körülöttünk. Ilyen világot képzeltünk, ilyen világot képzelünk az utódainknak is?

Szerintünk nem. Szerintünk a lelkük mélyén mindannyian arra vágyunk, hogy környezetünk legszebb arcát mutassa felénk, hogy a beszívott levegő üde, a víz friss és tiszta, a föld, amely megtart (és eltart) egészséges legyen. Ennek érdekében azonban tennünk kell, és ugyan nem elég csak egy bizonyos napon vagy héten tenni a jövőnk érdekében, azért bolygónk egészsége érdekében a kijelölt dátumoknak jelentősége van. Reményeink szerint hatása is minden ember gondolkodására és cselekedeteire. A körforgásos gazdálkodás, valamint a hulladékgazdálkodás egyik alapköve, hogy a hulladék a lehető legnagyobb mértékben, a megfelelő szelektálás után a megfelelő helyre kerüljön. Ám amíg az emberek egy része csak kevés felelősséget érez a rá háruló – a hulladék ésszerű, biztonságos és akár újrafelhasználhatóság, akár környezetvédelmi szempontok alapján fontos – gyűjtésével, elhelyezésével kapcsolatban, addig nagyon fontos az edukáció ezen a területen is.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amely idén november 18-26. között kerül megrendezésre, például minden Európában élő embert arra ösztönözhet, hogy csatlakozzon azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyek az erőforrás gazdálkodásra és a hulladékkezelésre fókuszálnak.

Ez a hét különleges alkalom a tudatosság erősítésére minden európai számára, és hiába csak néhány nap, az e hét programjaira csatlakozó önkéntesek tiszta szándéka és eltökéltsége különleges muníció adhat a változtatásokhoz. Évről évre több ember kap észbe és életmódja során tudatos változtatásokkal tesz a biztonságos és egészséges jövő, a fenntartható, élhető jövő érdekében.

2023-ban a fókusz a csomagoláson van. Hétköznapi ember számára mi máson? Ez az egyik legkézzelfoghatóbb bizonyítéka annak, hogy hatalmas a baj.

Hiszen az Európai Unióban – ahogy a szelektalok.hu írja – „a teljes műanyagfelhasználás 40%-a és a teljes papírfelhasználás 50%-a csomagolási célokat szolgál. Ezeknek a mennyiségeknek a jelentős része, összesítve 36%-a vész kárba, azaz végzi települési szilárd hulladékként. Amíg a feleslegessé váló csomagolóanyagok 2009-ben 66 millió tonnát tettek ki, ez a szám, 2019-re már 78,5 millió tonnára rúgott. Ez egy lakosra levetítve 173 kilogrammot jelent.
Ezek fényében az Európai Bizottság úgy határozott, hogy 2030-ig minden csomagolóanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie, annak érdekében, hogy élettartamukat meghosszabbítva a kárba vesző mennyiséget csökkenteni lehessen.”

A szervezők a fókusztémához igazítva olyan akciókat vártak, várnak, mely ebben az évben a központba a csomagolóipar ökológiai lábnyomának csökkentését, a csomagolásmentesség, a csomagolás, az újrahasznosítást, használati tárgyaink élettartamának megőrzését helyezik. Valójában hétköznapi, de kreatív megoldásokkal rukkolhat elő mindenki, legyen cég, egyesület, civil szervezet vagy oktatási intézmény akár. Hiszen akár a közbeszerzések, a vállalati megoldások is lehetnek zöldek és csökkenthetik a hulladéktermelést – már akár azzal, hogy kevesebb papírt használnak, vagy ivókúttal segítik elő azt, hogy a dolgozók NE vásároljanak palackos ásványvizet maguknak.

A kezdeményezés fantasztikus, valóban megvalósítható ötletekre mutat rá, ráadásul professzionális az a tudatosság és szervezettség, ahogy egyre több embert tudnak megszólítani. Akár minket is. Például azzal, hogy a rendezvényeinken törekedjünk zöld megoldásokra, csomagolásmentességre, többször használatos eszközök használatára. Szelektív hulladékkezelésre, újrahasznosításra. Magánemberként is sokat profitálhatunk abból, ha figyelemmel kísérjük a hét történéseit, mert nem csak jó megoldásokra bukkanhatunk, de akár a mi kreativitásunk is felpezsdül mások lelkesedése láttán.

Azt mondják a valódi változások elindulásához minimum 21 nap gyakorlat kell. Igaz lehet, de ahhoz, hogy azt a bizonyos 21 napot elindíthassuk, információra, jó példára van szükség és olyan valóban használható gyakorlatban is alkalmazható, IGAZI megoldásokra, amely beleférnek a mindennapokba, és amelyek mentén azt érezhetjük, hogy tettünk másokért, és önmagunkért egyaránt.

———————————————

A Zöld Követ Egyesület az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából szemétszedésre hívja az Őrmezőieket, hogy csatlakozva a civil mozgalomhoz együtt tisztítsuk meg a Budapest XI. kerületének egy részét. Gyűjtőzsákot és kesztyűt biztosítunk.

A találkozó időpontja: 2023. november 24. péntek 11:00 – 12:00
Helyszín: Őrmezei Általános Iskola (1112 Budapest, Menyecske út 12.)

Gyűjtőzsákot és kesztyűt a hulladékgyűjtéshrz biztosítunk.
MIndenkit akár családostól szeretettel várunk!